Doelstelling 3: Bij samenwerking met partners kiezen we voor het schaalniveau waar Dordrecht en haar inwoners het meest bij gebaat zijn.
Inleiding Begroting 2018:
Meer dan de helft van de Dordtse uitgaven verloopt via Gemeenschappelijke regelingen. Wij werken op veel verschillende manieren en op veel verschillende niveaus (lokaal, Drechtsteden, Zuid-Holland Zuid) samen. Samenwerking is geen doel op zich; het streven is steeds om de Dordtse maatschappelijke opgave(n) zo effectief en efficiënt mogelijk te realiseren.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We gaan aan de slag met de (regionale) Groeiagenda.
Begroting 2018:
Het motto van de regionale 'Groeiagenda 2030 is: Goed Leven in de Drechtsteden'. In de komende jaren willen de Drechtsteden voor krachtige, economische groei stevig (blijven) investeren in goed wonen, goede bereikbaarheid en goed werken. De regionale Groeiagenda kent een aantal stedelijke opgaven. Om de stedelijke opgaven te kunnen realiseren werkt de gemeente samen met private partners zoals woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars en met andere overheden, zoals de provincie Zuid-Holland en ministeries. We stellen drie projecten voor: spoorzone, innovatie en de intensivering van het bouwprogramma op het Leerpark en de verdere verduurzaming van de Westelijke Dordtse Oever (WDO).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De ambities uit de regionale 'Groeiagenda 2030' zijn na de lokale verkiezingen vertaald naar het Coalitieakkoord Dordrecht 2018-2022. Onder het motto 'Dordrecht, een stad waar je bij wilt horen', zijn genoemde projecten verder voorbereid. Daarbij werkt centrumstad Dordrecht in wisselende coalities samen met publieke en private partners op verschillende schaalniveaus (Drechtsteden/Zuid-Holland Zuid, Rotterdam, Zuidelijke Randstad). Rond de gebiedsontwikkeling van de spoorzone wordt niet alleen intensief samengewerkt met de gemeente Zwijndrecht, maar gezien de Zuidelijke Randstad ook met de Verstedelijkingsalliantie oude lijn Leiden-Dordrecht. De Groeiambities van Dordrecht en de Drechtsteden zijn in december 2018 onder de aandacht gebracht tijdens het werkbezoek van de Commissaris van de Koning aan Dordrecht.
We verbeteren/evalueren de regionale sturing.
Begroting 2018:
We kiezen voor strategische heroriëntatie op onze samenwerking binnen de verbonden partijen in het gebied (GRD, OZHZ, VRZHZ en DG&J), in onderlinge samenhang. In aanloop naar de nieuwe bestuursperiode willen wij daarom een nadere analyse uitvoeren. We kijken naar het regionale sturingscomplex mede in relatie tot ons financieel perspectief en de centrumfunctie en -rol van Dordrecht, onze gezamenlijk te realiseren doelen (maatschappelijke opgave) en de daarbij behorende optimale samenwerkings- en sturingsrelatie. We geven het proces actief vorm in nauw overleg met de raad en met de colleges van de Drechtstedengemeenten.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In opdracht van de gemeente Dordrecht heeft adviesbureau Berenschot het rapport 'Verstandig Versterken, bevindingen en eindadvies onderzoek regionaal arrangement Dordrecht’ opgesteld. In het voorjaar van 2018 is het rapport gepresenteerd. In het rapport worden onder andere aanbevelingen gedaan voor de doorontwikkeling van de Drechtsteden. Er is geconstateerd dat de Drechtsteden succesvol zijn in de samenwerking in het sociaal domein en de bedrijfsvoering. Het lukt echter maar langzaam om in samenwerking de stevige sociaal-economische problematiek adequaat aan te pakken, waardoor het herstel in de Drechtsteden achter blijft bij de rest van Nederland. Er is meer slagkracht nodig. Aanbevolen wordt om een keuze te maken voor versterking van de onderlinge samenwerking óf anders de samenwerking rond ruimtelijke en economische opgaven juist lichter te maken en elkaar ruimte te geven. In dat laatste geval kunnen de gemeenten binnen de Drechtsteden al naar gelang de opgave in wisselende coalities met elkaar aan de slag. Naar aanleiding van het rapport ‘Verstandig versterken’ is onder voorzitterschap van de heer Wim Deetman een voorbereidingscommissie aan de slag gegaan om eind 2018 een regionaal gedragen advies te formuleren voor de toekomstige samenwerking in de Drechtsteden. Naar verwachting wordt dit advies begin 2019 aan de raden in de Drechtsteden voorgelegd.
Overigens vinden buiten de scope van de commissie Deetman ook activiteiten plaats rond overige aanbevelingen uit het rapport Berenschot (bijvoorbeeld inzake samenwerking op schaal ZHZ). Daarbij valt te denken aan een door college Dordrecht georganiseerde informele bijeenkomst op 3 oktober 2018 voor de gemeenten van Zuid-Holland Zuid, de BAR gemeenten en Goeree-Overflakkee.
We intensiveren de Dordtse lobby-agenda en voeren deze uit.
Begroting 2018:
We continueren de lobby op meerjarige (beleids)dossiers. In aanvulling op de (nog te formuleren) regionale lobbyagenda voor de regionale Groeiagenda 2030, maken we in 2018 een specifieke Dordtse lobbyagenda met dossiers die de realisatie van de lokale opgaven helpen versnellen en Dordrecht als centrumstad stevig neerzetten. Dit betekent dat we lokaal onder andere inzetten op thema's als spoorveiligheid, bereikbaarheid (intercity), werkgelegenheid en de tekorten in het sociaal domein. Zie ook beleidswens G bij Kadernota 2017 (RIS-dossier 1719162).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Met een nieuwe coalitie en dito akkoord en het onderzoek naar regionale samenwerking (commissie onder leiding van dhr. W. Deetman) was 2018 vanuit lobbyperspectief een overgangsjaar. Desondanks is er vanuit Dordrecht breed ingezet op lobby, met zeker op de wat langere termijn verbeteringen én meer invloedrijke netwerken.
Een stevige lobby voor betere spoorverbindingen met Brabant heeft geresulteerd in een opdracht van de staatssecretaris aan de NS om verschillende varianten voor de verbetering in de sprinter- en intercitydiensten uit te werken voor de periode 2020-2024. En er is maximale invloed uitgeoefend op de besluitvorming rondom de financiering van het Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) en op langlopende dossiers als de financiering van de Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorziening Gemeenten (BUIG) en het verbeteren van de spoorveiligheid. In Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)-verband zijn de bestuurlijke netwerkposities versterkt met zitting in een tweetal thematische beleidscommissies en met een plek in het VNG-bestuur. Tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering-VNG op 30 november 2018 is met het aannemen van een drietal G40-moties rond onder meer de tekorten in het sociaal domein stevig positie genomen richting het Rijk rond het Inter-Bestuurlijk Programma (IBP). Ook in G40-verband is het bestuurlijk netwerk geïntensiveerd. Besloten is dat Dordrecht in maart 2019 gastheer is voor één van de vier landelijke G40-Bestuurlijke Netwerkdagen.