Doelstelling 1: Handhaven waardering van de veiligheid door inwoners op het huidige, hoge niveau.
Inleiding Begroting 2018:
Om de waardering van veiligheid op het huidige, hoge niveau te handhaven werken wij aan een veilige stad. Wij werken aan fysieke veiligheid, zoals brandveiligheid, verkeersveiligheid, crisisbestrijding en een veilige ontmanteling van explosieven. Wij zetten in op de aanpak van ondermijning. Ondermijnende activiteiten zijn zwaardere, georganiseerde vormen van criminaliteit die niet of nauwelijks zichtbaar zijn en het gezag ondermijnen. Ook werken wij aan de sociale veiligheid om onder andere maatschappelijke onrust, waar mogelijk, te voorkomen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We maken een nieuw veiligheidsprogramma 2019 - 2022.
Begroting 2018:
Het huidige Integraal Veiligheidsprogramma loopt af in 2018. We werken aan plannen die in de periode 2019 - 2022 moeten bijdragen aan een veilig Dordrecht. Thema's die hierin terugkomen zijn overlast, cybercriminaliteit, ondermijning en sociale stabiliteit.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2019-2022 is in 2018 opgesteld en wordt in februari 2019 voorgelegd aan de raad ter vaststelling. Het IVP bevat 5 prioriteiten: tegengaan overlast, bestrijden van georganiseerde criminaliteit, aanpakken van digitale, vermogens- en geweldscriminaliteit, behouden van de sociale stabiliteit en het beheersen van veiligheidsrisico's. Ter voorbereiding van dit IVP zijn vele gesprekken gevoerd en zijn prioriteiten samen met de stad tot stand gekomen.
We bevorderen een veilige woonomgeving voor kwetsbare personen.
Begroting 2018:
Samen met maatschappelijke organisaties werken we aan de veiligheid van verminderd zelfredzame personen. Voorbeelden zijn het vergroten van de brandveiligheid, het voorkomen van inbraken maar ook voorlichting over 'babbeltrucs'.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 zijn kwetsbare mensen op diverse manieren extra ondersteund. Zo zijn we ons, samen met onze partners, blijven inzetten om mensen te informeren over hoe inbraken voorkomen kunnen worden en - in het geval van ouderen - alert te zijn op babbeltrucs. Als het gaat om brandveiligheid is er extra aandacht voor kwetsbare personen.
We actualiseren het actieplan Sociale Stabiliteit.
Begroting 2018:
We passen het actieplan aan op de actuele veiligheidsontwikkelingen en kijken specifiek naar preventie van radicalisering en polarisatie. We werken aan een goed netwerk in de stad, door zélf verbindend op te treden en concrete afspraken te maken met onze maatschappelijke partners (wijkteams, scholen, geloofsgemeenschappen, et cetera) over de wijze waarop interactie en dialoog in de stad concreet wordt vormgegeven.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De contouren van het actieplan Samenwerken aan Sociale Stabiliteit ligt klaar, maar het plan moet nog worden vastgesteld. Samen met onze partners zijn we ons in 2018 blijven inzetten voor het voorkomen van sociale spanningen, polarisatie, extremisme, radicalisering en maatschappelijke onrust. Door het onderhouden van een goed netwerk en contacten in de stad kregen we signalen in een vroeg stadium binnen en traden we verbindend op, daar waar dat nodig was. De contacten in de stad zijn in 2018 verder verstevigd door onder meer te starten met een netwerk van bondgenoten. In tijden van spanningen in de stad moeten partijen als de politie, de gemeente en de gemeenschap niet tegenover elkaar komen te staan, maar juist zij-aan-zij. Het Netwerk Bondgenoten is opgericht om ‘in vredestijd’ goede contacten te onderhouden. Dit netwerk wordt gevormd door Dordtenaren vanuit verschillende gemeenschappen, maar ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, de politie en de gemeente.
We nemen elk signaal van ondermijnende criminaliteit serieus.
Begroting 2018:
Onderdeel van de aanpak ondermijning is het reageren op meldingen uit de stad over mogelijke ondermijnende criminaliteit. Dit doen we in nauwe samenwerking met de politie, sociale dienst, belastingdienst en Openbaar Ministerie. We willen de bekendheid van het e-mailadres ondermijning@dordrecht.nl vergroten. Zie ook beleidswens H. bij Kadernota 2017 (RIS-dossier 1719162).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Dordtenaren zijn opgeroepen om, als zij signalen van ondermijnende criminaliteit zien, die te melden. Om de meldingsbereidheid te vergroten werkt de gemeente samen met het meldpunt Meld Misdaad Anoniem (MMA). Ook krijgen we door deze samenwerking meer informatie beschikbaar. Extra alertheid van handhaving op signalen van hennepkwekerijen en andere vormen van ondermijning heeft in 2018 een aantal extra meldingen opgeleverd, waarop wij samen met de politie en andere partners, in 2018 actie hebben ondernomen.
We geven trainingen om kennis over ondermijning te vergroten.
Begroting 2018:
We leiden medewerkers op om signalen van ondermijning te herkennen. Ook bieden we een training aan voor nieuwe raadsleden.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 hebben circa 30 medewerkers van de gemeente een training gevolgd om signalen te herkennen van mensenhandel. De training met raadsleden ging niet door. Door de raad is gekozen om een andere invulling te geven aan de thema-avond van 5 september 2018, waarop ondermijning een thema was.
We werken aan een plan van aanpak voor het verbeteren van de bevolkingszorg/crisisbestrijding.
Begroting 2018:
We maken gebruik van regionale bemensing tijdens crises en hebben extra aandacht voor terrorisme en de rol van de gemeente daarin. De concrete verbeteracties beschrijven we in een plan van aanpak.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid (VRZHZ) is op 11 oktober 2018 akkoord gegaan met de nadere uitwerking van eerder vastgestelde bestuurlijke kaders en uitgangspunten. De uitwerking betreft onder andere de inrichting van de regionale crisisorganisatie en de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de lokale versterking van bevolkingszorg. Voor het kennisniveau en de vaardigheden van de functionarissen bij grof en extreem geweld (onder andere terrorismegevolgbestrijding) is in 2018 een inhaalslag gemaakt. De wijze van crisiscommunicatie, de complexiteit van het thema en de bijzondere bevoegdheden en partnerschappen spelen hierbij een rol.
Wij communiceren over brandveiligheid.
Begroting 2018:
We geven bewoners, bedrijven en organisaties suggesties om brandveiligheid specifiek in hun eigen woon-of werkomgeving te vergroten. Daarmee stimuleren we een veilige leefomgeving van bewoners.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De gehele maand oktober van vorig jaar stond in het teken van brandpreventie. Heel Nederland heeft speciale aandacht gegeven aan brandveiligheid in de breedste zin van het woord én in het bijzonder aan brandveiligheid binnen jonge gezinnen. Daarnaast gaf de brandweer uitleg in basisscholen. Door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) is in het najaar 2018 een plan van aanpak opgesteld voor een project ‘langer zelfstandig thuiswonende ouderen’. Het opbouwen van netwerken en het ontwikkelen van activiteiten in co-creatie staan centraal in dit plan.
We handhaven het huidige niveau van brandweerzorg in het nieuwe dekkingsplan.
Begroting 2018:
In het nieuw vast te stellen dekkingsplan staan uitgangspunten over het gewenste niveau van de brandweerzorg in termen van opkomsttijden, uitrusting en afwijkingen van de Wet. Wij bouwen een nieuwe tweede uitrukpost (ten behoeve van de binnenstad) op de huidige locatie van de kazerne Oranjepark. Zie ook knelpunt 11 (pagina 17) in Kadernota 2018 (RIS-dossier 1953667).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Met het vaststellen van het nieuwe dekkingsplan heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) een besluit genomen over het gewenste niveau van de brandweerzorg in termen van opkomsttijden, bemensing en materieel. Daarnaast is in het nieuwe dekkingsplan gemotiveerd op welke wijze de VRZHZ omgaat met afwijkingen van de in de Wet Veiligheidsregio’s bepaalde normtijden. De voorbereiding op de nieuwbouw van de uitrukpost Oranjepark is in volle gang, de tijdelijke huisvesting van de brandweer aan de Noordendijk is in voorbereiding.
We verplaatsen de ploflocatie voor het onschadelijk maken van explosieven.
Begroting 2018:
Naast het verplaatsen van de ploflocatie, actualiseren we de bommenkaart die we gebruiken om te communiceren met bewoners.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De ploflocatie op Dordtse Kil IV blijven we gebruiken zolang het kan. Op termijn moeten we de locatie verplaatsen in verband met de ontwikkeling van het industrie/bedrijventerrein. Ter voorbereiding op de actualisatie van de bommenkaart zijn onderzoeksresultaten van explosieven en offertes voor het updaten van de bommenkaart opgevraagd. De actualisatie van de bommenkaart vindt plaats in 2019.
We stimuleren het naleven van regels.
Begroting 2018:
We gaan met experimenten op zoek naar effectieve manieren van gedragsbeïnvloeding en bepalen prioriteiten.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Gedragsbeïnvloeding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie is met succes afgerond. Tijdens de opleiding zijn dertien gedragsexperimenten opgezet. Zo zijn er experimenten opgezet voor het herkennen van signalen van ondermijning door buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en het stimuleren van maatregelen die ouderen zelf kunnen nemen om brand te voorkomen. De proef met aangeklede ondergrondse containers in de wijk Bleijenhoek om zwerfvuil tegen te gaan is ook een van de experimenten waarmee wij proberen het gedrag van bewoners positief te beïnvloeden.