Doelstelling 3: Inwoners en ondernemers hebben een actieve rol bij het in stand houden van de openbare ruimte.
Inleiding Begroting 2018:
We nemen als gemeente minder vaak een sturende rol. Wij faciliteren en waarderen initiatieven rond beheer en onderhoud in de stad op verschillende manieren. Uitgangspunt is dat het initiatief daadwerkelijk in de stad ontstaat. Door onze werkwijzen aan te passen maken we het nemen van initiatief in beheer en onderhoud eenvoudig en toegankelijk voor elke Dordtenaar.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We voeren Placemaking uit.
Begroting 2018:
Placemaking is een filosofie en methodiek voor de verbetering van publieke ruimten die de gebruiker van een plek centraal stelt. Placemaking maakt in toenemende mate onderdeel uit van ons beleid en onze werkwijze. We evalueren in 2018 de voortgang en communiceren over de resultaten.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Placemakingsproject Vrieseplein is geëvalueerd en gedeeld met de raad. Ook is ten aanzien van het proces Bankastraat een interne tussenevaluatie gehouden. De resultaten van de evaluaties nemen we mee bij het opstellen van spelregels voor het programma 'Samen maken wij onze stad'. Placemaking passen we intussen ook toe bij de projecten Sterrenburgpark en Zuidzijde Station.
We ontwikkelen samenwerkingsvormen in het onderhoud van de stad met aannemers en bewoners.
Begroting 2018:
We monitoren de voortgang van het participatiebestek en andere contractvormen met aannemers waarin bewonersparticipatie gestalte krijgt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 waren aannemers op het gebied van bewonersparticipatie actief in de bestekken Wielwijk, Crabbehof, Zuidhoven, Sterrenburg en Krispijn. Alle zijn anders vormgegeven. Begin 2019 evalueren we het instrument participatiebestek.
We inspireren en waarderen Dordtenaren om te gaan participeren in de openbare ruimte.
Begroting 2018:
We ontwikkelen communicatie over mogelijkheden van bewonersparticipatie in de openbare ruimte (communicatiemateriaal, vernieuwing website Dordt aan Zet). We laten zien dat we bewoners die zich actief inzetten voor het beheer en onderhoud van de stad waarderen door dit uit te dragen in (social) media. Zie ook beleidswens L bij Kadernota 2017 (RIS-dossier 1719162).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Activiteiten van Dordtse Doorpakkers plaatsten we op de Dordtse Doorpakkers Facebook pagina. Op 10 oktober 2018 zijn de Dordtse Doorpakkers feestelijk in het zonnetje gezet. Er is een infovisual (informatieve weergave met een combinatie van tekst en beeld) ontworpen die weergeeft wat de mogelijkheden voor bewonersparticipatie zijn. Deze is digitaal en analoog verspreid. Dezelfde informatie kunnen mensen vinden via de website van de gemeente Dordrecht. Actieve bewoners die dit wilden, kregen de nieuwsbrief Dordt aan Zet in hun mailbox.
We faciliteren bewonersinitiatieven.
Begroting 2018:
We maken het voor inwoners van Dordrecht eenvoudiger om initiatief te nemen. We bekijken per initiatief of er ondersteuning nodig is en of wij daarin met kennis of materialen kunnen ondersteunen. We ondersteunen initiatieven die de stad wat opleveren. Dat kan bijvoorbeeld zijn door mooiere en schonere groenvoorzieningen (fysiek) of een hechtere buurt (sociaal).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Vanuit Duurzaamheidscentrum Weizigt verstrekten we materialen om zwerfafval op te ruimen. Er zijn speciale karretjes voor oudere of slecht ter been zijnde Dordtse Doorpakkers. In 2018 zijn er drie uitgedeeld. In het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe initiatieven bijgekomen, zoals nieuwe geveltuinen en adoptieplantvakken, maar ook bij herinrichtingsprojecten konden bewoners kiezen voor 'mooiere' beplanting, wanneer zij zelf wat aan het onderhoud wilden doen. Dat werd vastgelegd in samenwerkingsovereenkomsten.
We realiseren de infrastructuur voor sfeerverlichting in de binnenstad samen met de ondernemers uit de binnenstad.
Begroting 2018:
In 2017 is in samenwerking met de vereniging Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht (POBD) een plan gemaakt voor sfeerverlichting in de binnenstad. In de jaren 2017 tot en met 2021 realiseert de gemeente de infrastructuur en de POBD brengt de sfeerverlichting aan.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De infrastructuur voor sfeerverlichting is door de gemeente in 2018 gerealiseerd en verbeterd naar aanleiding van incidenten met vallende sfeerverlichting eind 2017. De POBD verzorgde het aanbrengen van de sfeerverlichting.
We organiseren de wettelijke taken van dierenopvang.
Begroting 2018:
In verband met het aflopen van ons contract met Louterbloemen eind 2019, organiseren we in 2018 dat de wettelijke taken rondom dierenopvang na 2019 voor een langere termijn worden belegd. Dit doet de gemeente in samenwerking met Dierentehuis Louterbloemen en andere betrokken partijen, zoals de overige Drechtstedengemeenten.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De deelnemende Drechtstedengemeenten hebben ervoor gekozen om Dierentehuis Louterbloemen aan te wijzen voor de wettelijke taken en bovenwettelijke dienstverlening door middel van een DAEB-besluit (Diensten Algemeen Economisch Belang). De definitieve besluitvorming over de voorgenomen DAEB-besluiten bevindt zich in de eindfase. De verwachting is dat de deelnemende Drechtstedengemeenten medio februari 2019 een nieuwe gezamenlijke overeenkomst met Dierentehuis Louterbloemen gaan ondertekenen.