Doelstelling 2: Onderhoud wordt zo efficiënt mogelijk uitgevoerd.
Inleiding Begroting 2018:
De komende jaren passen we veel nieuwe technieken en werkwijzen toe in de openbare ruimte. Op basis van datagestuurd werken zorgen we dat er in de openbare ruimte efficiënter onderhoud en handhaving kan plaatsvinden.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We voeren assetmanagement verder in.
Begroting 2018:
Assetmanagement stelt ons in staat om de buitenruimte optimaal te onderhouden door een gerichte afweging tussen prestaties, risico's en kosten. In 2018 wordt assetmanagement verder ingevoerd in het beheer van de openbare ruimte, waarbij we de NEN-ISO55000 norm als richtlijn aanhouden.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het assetmanagement systeem is verder gefaseerd ingevoerd. We bepaalden onderhoudsmaatregelen steeds meer op basis van assetmanagement uitgangspunten (balans tussen prestaties, risico's en kosten). Beperkte capaciteit van de medewerkers en verdieping in de systematiek zorgen voor een uitloop in 2019.
We voeren het programma 'In één keer goed' uit.
Begroting 2018:
In 2016 is de uitvoering gestart van het programma "In één keer goed" om de kwaliteit van civieltechnische projecten structureel te verbeteren. Via voortgangsrapportages informeren we de raad hierover. In 2018 bespreken we de evaluaties van de dertien ingevoerde maatregelen met de raad en de uitkomsten hiervan borgen we in de organisatie.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We zijn nog volop bezig met evalueren. Negen maatregelen blijken uit tussentijdse evaluaties succesvol, voor de overige maatregelen zijn nog aanvullende acties nodig. Belangrijkste opgave is daarnaast het behouden van deze nieuwe werkwijzen. Dit willen we doen door ze onder te brengen in onze reguliere bedrijfsvoering.
We handhaven datagestuurd.
Begroting 2018:
Medio 2017 kochten we het Boa Registratie Systeem aan waarmee we allerlei waarnemingen direct op straat registreren. In 2018 zetten we deze informatie samen met andere bestaande systemen, Redora en BlueBrick (registratie aantal bekeuringen en waarschuwingen) nog effectiever in op datagestuurde handhaving in de openbare ruimte.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 zijn data-analyses gemaakt op met name de hondenoverlast, door gebruikmaking van het Boa Registratie Systeem en Redora. De handhaving kon hierdoor gerichter ingezet worden op de hotspots waarover de meeste registraties en meldingen waren gedaan.
We programmeren de werkzaamheden in de stad zo optimaal mogelijk.
Begroting 2018:
Om te komen tot een integrale planning van de werkzaamheden in de openbare ruimte, zijn overzicht en afstemming randvoorwaardelijk. In 2018 starten we met de inrichting van de programmeertafel om het proces te stroomlijnen én zetten we in op de doorontwikkeling van de MIP-tool (het ondersteunende informatiesysteem dat de investeringen en beleidswensen van gemeente en andere partijen zichtbaar maakt). Deze aanpak levert efficiencyvoordelen voor de bedrijfsvoering op en beperkt de overlast die burgers ondervinden als de gemeente werkt aan de openbare ruimte. Zie ook beleidswens C bij Kadernota 2018 (RIS-dossier 1953667).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De programmeertafel is op 1 januari 2018 gestart en ontwikkelt zich constant door via het principe 'leren door te doen'. Eind 2018 is een marktverkenning uitgevoerd, wat naar verwachting resulteert in een nieuwe MIP-tool (het ondersteunende informatiesysteem dat de investeringen en beleidswensen van gemeente en andere partijen zichtbaar maakt) in het eerste kwartaal van 2019.