Doelstelling 1: Dordtse jeugdigen groeien gezond en veilig op.
Inleiding Begroting 2018:
We zetten ons in voor een sterk opvoednetwerk: met vrijwilligers (buren, sporttrainer, et cetera) als basis en waar nodig een formeel netwerk van professionals (bijvoorbeeld sociaal wijkteam, school, huisarts) als extra ondersteuning. In Dordrecht zijn de sociale teams en jeugdteams samen gegaan tot het sociaal wijkteam, waar Dordtenaren naar binnen kunnen lopen met vragen en ideeën. Ouders en vrijwilligers moeten weten waar zij terecht kunnen met hun opvoedvragen en –problemen, zodat problemen in een vroeg stadium gesignaleerd en aangepakt worden. Ook willen we dat professionals elkaar (nog) beter weten te vinden.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We versterken het informele opvoednetwerk in wijken.
Begroting 2018:
In het kader van preventie brengen we vrijwilligers van verenigingen en professionals van het sociaal wijkteam met elkaar in contact. We willen dat vrijwilligers zich bewuster zijn van hun rol bij het opvoeden van kinderen, én dat zij beter weten hoe te handelen wanneer zij een probleem signaleren. Laagdrempelig en vrijblijvend moeten vrijwilligers aan kunnen kloppen bij de sociale wijkteams voor advies. Deze activiteit komt voort uit de Sociale ontwikkelagenda, de opgave Goede start.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We zijn al langere tijd in gesprek met het sociaal wijkteam om te bespreken hoe zij hun rol ten aanzien van het informele opvoednetwerk nu en in de toekomst (gaan) invullen/kunnen versterken. Dit is een proces van meerdere jaren. Daarnaast is de functie van sociaal makelaar in het leven geroepen. De sociaal makelaar kent het netwerk in de wijk en zorgt voor een betere koppeling tussen informele netwerken en formele zorg. De intentie was om in het najaar van 2018, samen met het sociaal wijkteam, één of meerdere bijeenkomsten te organiseren voor verenigingen, bijvoorbeeld in de vorm van workshops. Dit is nog niet gebeurd.
We versterken het professionele opvoednetwerk in de stad.
Begroting 2018:
In overleg met Careyn (JGZ) en het sociaal wijkteam brengen we in kaart hoe de verbinding en samenwerking tussen consultatiebureau en sociaal wijkteam beter kan. Dit vertalen we naar een concrete werkwijze. Specifieke doelgroep is kwetsbare zwangeren. Dit doen we samen met andere partijen, zoals de Dienst gezondheid en jeugd, Sociale Dienst Drechtsteden (SDD), verloskundigen en het ziekenhuis. Deze activiteit komt voort uit de Sociale ontwikkelagenda, de opgave Goede start.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Per 1 januari 2018 zijn Ouder-kind coaches 0-4 jaar gestart, die de schakel vormen tussen de peuter- en kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg en het sociaal wijkteam. Daarnaast zijn we in het najaar van 2018 gestart met een pilot waarbij een JGZ-verpleegkundige 12 uur per week plaatsneemt in het sociaal wijkteam in Oost. Medio 2019 vindt een evaluatie plaats. Tenslotte zijn we zijn in 2018 gestart met het leertraject 'Veilig, kansrijk en gezond opgroeien in Dordrecht'. Samen met partners in de stad zetten we in op een integrale aanpak voor de eerste 1.000 dagen van ongeborenen, baby's en kinderen in (kwetsbare) situaties.
We brengen hulpvraag en aanbod rondom jeugdigen en gezinnen bij elkaar.
Begroting 2018:
We verbeteren het aanbod van zorg en ondersteuning aan jeugd en ouders, die dat nodig hebben. We zorgen dat onze financiële middelen, zoals subsidies, hierop aansluiten. En maken hierover afspraken met relevante partners. Ook hierbij is preventie een belangrijk uitgangspunt. Deze activiteit komt voort uit de Sociale ontwikkelagenda, de opgave Sterke basis in de wijk.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het verbeteren van het aanbod van zorg en ondersteuning is een langdurig proces. De eerste stappen zijn gezet. In het lokaal plan Jeugd Dordrecht 2019-2022, dat eind 2018 is vastgesteld door de raad, staat uitgewerkt hoe we de toegang tot jeugdhulp willen verbeteren en hoe we vorm geven aan een zo optimaal mogelijke inrichting van het (preventieve) voorveld (zie RIS-dossier 2296204). In het regionale Meerjarenperspectief Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid en het bijbehorende Programmaplan staat uitgewerkt hoe de Serviceorganisatie Jeugd ZHZ aan de slag gaat met verbeteringen in de organisatie en uitvoering van de jeugdhulp zelf. Het Meerjarenperspectief wordt jaarlijks financieel en inhoudelijk herzien om zo goed mogelijk te blijven aansluiten bij de (vaak grillige) context. Begin 2019 verschijnt een eerste update.
We verbeteren de ondersteuning en zorg.
Begroting 2018:
We onderzoeken waar bewoners nu tegen knelpunten aanlopen. Op basis hiervan ontwikkelen we samen met (verbonden) partijen een toekomstbestendig concept. Centraal staat op het juiste moment de juiste hulp kunnen ontvangen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We houden de huidige werkwijze tegen het licht en scherpen deze aan op basis van eerdere ervaringen, onderzoeken en gesprekken. In 2018 hebben we samen met partners nieuw beleid ontwikkeld. In het lokaal plan Jeugd Dordrecht 2019-2022, dat eind 2018 is vastgesteld, staat uitgewerkt hoe we de toegang tot jeugdhulp willen verbeteren en hoe we vorm geven aan een zo optimaal mogelijke inrichting van het (preventieve) voorveld (zie RIS-dossier 2296204). In 2019 zal een taskforce worden opgericht, bestaande uit een groep onafhankelijke Experts. De onderwerpen waar de taskforce mee aan de slag gaat, worden door de wethouder met de raad bepaald. Denk aan verbeteringen in het jeugdhulpstelsel (organisatie, overhead, op- en afschalen, samenwerking passend onderwijs, et cetera).