Doelstelling 2: Verbeteren van de werking van de arbeidsmarkt.
Inleiding Begroting 2018:
Het regionale (GRD) beleid is leidend op het gebied van de arbeidsmarkt. Daarbij staat de vraag van werkgevers centraal. Een arbeidsmarkt die goed functioneert draagt bij aan economische groei en nieuwe bedrijvigheid. Dit stimuleren we door de beroepsbevolking beter toe te rusten op huidige en toekomstige banen. En door een betere aansluiting van het MBO en hoger onderwijs op de behoefte van de werkgevers.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We verbinden werkgevers van de Westelijke Dordtse Oevers (WDO) met partijen die mensen opleiden en matchen op vacatures.
Begroting 2018:
De Westelijke Dordtse Oever is een banenmotor voor Dordrecht. Het aantal vacatures in dit gebied neemt toe en bedrijven investeren daar in innovatie. Wij willen deze economische groei maximaal ten goede laten komen aan de inwoners van Dordrecht.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op basis van het Coalitieakkoord en de Startnotitie Ondernemende Stad is een aanpak vastgelegd hoe wij de komende jaren willen werken aan nieuwe banenontwikkeling (4.000 nieuwe banen) en de matching van vraag en aanbod van personeel. Concreet voorbeeld is de in 2018 door ons gelanceerde campagne 'Baas over eigen toekomst'. De campagne voeren we samen met werkgevers, brancheorganisaties en onderwijs. Eén van de activiteiten betrof de organisatie van een banenmarkt eind 2018. In 2018 zijn we ook gestart met het bekijken hoe we bedrijven in de Zeehaven kunnen helpen bij de invulling van de (toekomstige) vacaturevraag. Dit doen we samen met het Havenbedrijf Rotterdam.
We dagen hoger onderwijs instellingen uit om opleidingen aan te bieden in Dordrecht en omstreken. We faciliteren hen in het vinden van een geschikte locatie.
Begroting 2018:
Het aantal (langer) openstaande vacatures op HBO niveau neemt toe. Onze beroepsbevolking is onvoldoende gekwalificeerd. Het doel is om een opleidingsaanbod te realiseren, waardoor de instroom van HBO studenten in Dordrecht in 2022 met 25% is gestegen ten opzichte van 2017.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 hebben drie onderzoeken/initiatieven plaatsgevonden. Dit heeft de behoefte aan hoger onderwijs in de Drechtsteden hoog op de agenda geplaatst van de aanbieders van hoger onderwijs én van de regionale werkgevers. Uit de meest recente verkenning bleek, dat er vooral behoefte is aan Associate Degree-onderwijs op een fysieke locatie in Dordrecht en aan innovatieve combinaties van stage en onderwijs. Per 1 januari 2019 wordt onder regie van Hogeschool Rotterdam een nadere uitwerking gegeven aan deze aanbevelingen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met drie andere hogescholen, het regionale werkveld, ROC Da Vinci en Dordrecht/Drechtsteden.
We ondersteunen schoolbesturen en de PABO om voldoende en kwalitatief goede docenten voor ons basisonderwijs te krijgen.
Begroting 2018:
Het is moeilijk om mensen te binden aan het basisonderwijs. Het ontwikkelperspectief voor docenten is beperkt, de vervangingsvraag kan onvoldoende ingevuld worden en het imago van het beroep is negatief. De scholen gaan dit in samenwerking met de PABO en de gemeente aanpakken.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op 19 maart 2018 is het regionaal actieplan "Passie voor Onderwijs" ondertekend. Dit plan heeft tot doel om het lerarentekort aan te pakken. Het actieplan bestaat uit verschillende fasen. De eerste fase heeft in 2018 plaatsgevonden en bestond uit een verkenning en inventarisatie van drijfveren, ambities en valkuilen. De eerste fase heeft geleid tot een projectplan dat, na goedkeuring van betrokkenen, in januari 2019 kan starten. Het projectplan wordt, op grond van cofinanciering door de gemeente en schoolbesturen, ook ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor de regionale subsidieregeling 'aanpak lerarentekort'.