Doelstelling 1: Duurzame en toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkeling.
Inleiding Begroting 2018:
Wij willen de openbare ruimte zo inrichten dat deze toekomstbestendig is en lange tijd (50-100 jaar) meegaat. Daarnaast willen wij de sociaal-economische positie van Dordtenaren verbeteren. Daarvoor is het nodig de komende 30-40 jaar 30.000 extra werkplekken te creëren. Hiervoor zijn locaties nodig waar bedrijven zich kunnen vestigen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Wij schrijven een bouwprogramma voor bedrijven.
Begroting 2018:
In het bouwprogramma (de kansenkaart) voor bedrijven beschrijven we de huidige en gewenste soorten van bedrijven. De kansenkaart toont de gewenste groei in aantal en soort bedrijven. Ook geeft de kaart inzicht in de bijdrage van de bedrijventerreinen aan de doelstelling van 30.000 extra arbeidsplaatsen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In oktober 2018 is de Startnotitie Ondernemende stad besproken in de commissie Bestuur en Middelen (RIS-dossier 2274232). De commissie heeft voorstellen gedaan om de notitie te versterken. We bieden de startnotitie in het eerste kwartaal van 2019 aan de raad aan.
Wij stellen de definitieve visie op voor de gebiedsontwikkeling van de Spuiboulevard en omgeving.
Begroting 2018:
In 2017 is een voorlopige visie voor het gebied Spuiboulevard en omgeving opgesteld. In 2017 en begin 2018 voeren we hierover gesprekken met inwoners, ondernemers, eigenaren, ontwikkelaars en bezoekers. De wensen en ideeën voor de functies, voorzieningen en de openbare ruimte verwerken wij in een definitieve visie. Zie ook beleidswens O bij Kadernota 2017 (RIS-dossier 1719162).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Begin 2018 heeft de SpuiSafari plaatsgevonden. Tijdens deze dag zijn circa 100 bewoners, ondernemers, experts en raadsleden met elkaar in gesprek gegaan over de gebiedsontwikkeling Spuiboulevard (zie www.spuiboulevarddordrecht.nl). De resultaten van de SpuiSafari zijn verder verdiept in stadslabs. Hier is verdere invulling gegeven aan thema's als bereikbaarheid, klimaatadaptatie, duurzaamheid en stedenbouwkundige structuur. Dit alles is vertaald in een definitieve gebiedsvisie voor het gebied. De raad heeft deze visie op 18 december 2018 vastgesteld (RIS-dossier 2270487). Tevens heeft de raad besloten tot verplaatsing van het stadskantoor, waardoor een belangrijke herontwikkelingslocatie in het gebied vrij komt. In 2019 wordt de gebiedsvisie verder geconcretiseerd (onder andere verkeerskundige structuur, beeldkwaliteit en uitwerking van een aantal concrete locaties). De Spuiboulevard wordt een onderdeel van de Spoorzone. In 2019 stellen we hiervoor een overall masterplan op in samenwerking met Zwijndrecht en de Provincie.
Wij geven opdracht voor het ontwerp van de toekomstige huisvesting van verschillende overheidsdiensten.
Begroting 2018:
Dit ontwerp is de voorbereiding op de verhuizing uit het Stadskantoor. In dit traject verkennen we ook de meerwaarde van gezamenlijke huisvesting met Bibliotheek AanZet, Dordrecht Marketing, Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) en VVV Zuid-Holland Zuid.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Wij zien samen met GRD, Bibliotheek AanZet, Dordrecht Marketing en VVV Zuid-Holland Zuid meerwaarde in een gezamenlijke huisvesting. Alle partijen hebben dat in een intentieovereenkomst en gezamenlijk ambitiedocument vastgelegd. De raad heeft in december 2018 (RIS-dossier 2271503) ingestemd met besluiten: (1) verplaatsing van het kantoor naar de locatie belastingkantoor, (2) samengaan met partners en (3) aanvraag van voorbereidingskrediet. Waardoor in 2019 het ontwerptraject van start gaat.
Wij passen actief grondbeleid toe.
Begroting 2018:
We treden op als eigenaar en participeren vaker in gebiedsontwikkeling.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De gemeente heeft een aantal panden aangekocht, zoals het voormalig belastingkantoor aan de Spuiboulevard. Daarnaast participeert de gemeente in de gebiedsontwikkeling Amstelwijck Midden-Noord en Gezondheidspark-Midden zone.
We versterken onze positie bij het Rijk (Meerjaren Investeringsprogramma Ruimte en Transport, MIRT), provincie, metropool-regio Rotterdam-Den Haag en andere relevante overlegstructuren.
Begroting 2018:
Wij dienen bij deze overleggen concrete plannen in die bijdragen aan de ambitie van Rijk en stad rond wonen en bereikbaarheid. We netwerken voor de positie van Dordrecht.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We zijn partner geworden in de Verstedelijkingsalliantie van de provincie Zuid-Holland. Dit is een samenwerkingsverband van steden langs de spoorlijn van Leiden tot en met Dordrecht. Ten aanzien van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) hebben we voorstellen ingediend voor een Intercity verbinding tussen Dordrecht en Eindhoven, een treinstation bij het Leerpark en een bijdrage aan de fietsenstalling.