Doelstelling 1: Verbeteren woon- en leefomgeving in Dordrecht.
Inleiding Begroting 2018:
Om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van Dordrecht op peil te houden en verder te verbeteren ontplooien wij activiteiten gericht op deelterreinen waar Dordtenaren dagelijks mee te maken hebben zoals afval, geluid en lucht. Maar ook het vinden van een goede balans tussen de groei- en ontwikkelmogelijkheden van de stad in relatie tot milieukwaliteit krijgt onze aandacht, waarbij we activiteiten ontplooien op gebied van bodem- en groenkwaliteit en veiligheid.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We verminderen geluidsoverlast.
Begroting 2018:
Wij zetten de uitvoering van het Actieplan Geluid 2013-2018voort. Hierbij richten we ons op een vermindering van het aantal woningen dat wordt blootgesteld aan een te hoge geluidsbelasting van meer dan 65 dB. Daarnaast stellen we een nieuw Actieplan Geluid op voor de periode 2018-2023 opstellen. Verder overleggen we met de wegbeheerder om geluidsoverlast bij het groot onderhoud van de N3 en de Wantijbrug te voorkomen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De oplevering van het Actieplan Geluid 2018-2023 is vertraagd door benodigde herberekeningen. Het concept-actieplan wordt in het 1e kwartaal van 2019 aangeboden ten behoeve van inspraak.
Daarnaast bepaalt Rijkswaterstaat aan de hand van geluidproductieplafonds of (extra) maatregelen noodzakelijk zijn in het kader van groot onderhoud, waarbij wordt gekeken naar de prognoses voor 2030. Zo worden bij de Wantijbrug maatregelen getroffen om geluidsoverlast te verminderen.
We bewaken de luchtkwaliteit.
Begroting 2018:
De Dordtse luchtkwaliteit wordt gemonitord met het Regionaal Programma Luchtkwaliteit 2006-2017. Zo nodig treffen we maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Uit de monitorrapportage 2018 (over het jaar 2017) blijkt dat we overal in Dordrecht voldoen aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit (zie ook de grafische monitoringstool). Ook voor het grover Fijnstof (PM10) voldoen we vrijwel overal in Dordrecht aan de richtwaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar voor de fijnere fractie van fijnstof (PM2,5) voldoen we (op dit moment) nog niet aan de richtwaarde van deze WHO.
We voeren bodemsaneringen uit.
Begroting 2018:
Het verbeteren van de Dordtse bodemkwaliteit vindt plaats door middel van het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Bodemsanering 2016-2020. Voor 2018 zal onder meer het accent liggen op de afronding van de sanering van de Noorderdiepzone, het vervangen van het drainagesysteem in de Merwedepolder en het onderzoek naar en de eventuele sanering van nieuwe verontreinigingen, zoals PFOA.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het nazorgprogramma en onderzoeken van de resterende bodem-verontreinigingen van het bodemsaneringsprogramma voor 2018 zijn uitgevoerd. De sanering van de Noorderdiepzone is vertraagd doordat te weinig grond beschikbaar was voor het aanbrengen van de leeflaag. De sanering zal in het eerste kwartaal van 2019 worden afgerond. Ook het vervangen van het drainagesysteem in de Merwepolder heeft vertraging opgelopen. Dit kwam door het probleem met de afvoer van PFOA-houdende grond. Doordat dit inmiddels is opgelost zal het werk in het eerste kwartaal van 2019 worden uitgevoerd.
We brengen de ondergrond in kaart.
Begroting 2018:
Met de Visie op de ondergrond van Dordrecht wordt de bodem in kaart gebracht (onder andere kabels, leidingen, infrastructuur en archeologische vondsten), om deze beter te kunnen benutten. Hiervoor wordt in 2018 een 3D-tool van de Dordtse ondergrond opgeleverd.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Een 3D-tool van de Dordtse ondergrond is opgeleverd. Daarnaast is een scan van de ondergrond van het gebied rond de Spuiboulevard gemaakt, waarmee informatie is samengebracht ten behoeve van de herontwikkeling van dit gebied.
We zetten in op de terugdringing van de uitstoot en lozing van schadelijke stoffen in de omgeving van Chemours en DuPont, die leiden tot verontreiniging van lucht, water en bodem.
Begroting 2018:
Wij richten ons op het zoveel mogelijk terugdringen van de uitstoot, lozing en verontreiniging van schadelijke stoffen en het ontwikkelen van kennis over dergelijke stoffen, waar nodig door het uitvoeren van onderzoeken. Hierin trekken we samen op met Rijk, provincie, buurgemeenten zoals Papendrecht en Sliedrecht, met als beoogd resultaat een gezonde leefomgeving voor onze inwoners en het voorkomen van dit soort situaties in de toekomst (gewijzigde tekst op basis van amendement A5B Geen schadelijke stoffen lozen naar lucht, oppervlakte water en bodem).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 is het moestuinonderzoek afgerond. De uitkomst was dat veilig uit eigen tuin kan worden gegeten maar met het advies om dit binnen 1 km afstand van de fabriek slechts met mate te doen, niet te vaak en niet te veel. Mede naar aanleiding van dit onderzoek zijn de betrokken waterschappen in 2018 gestart met de monitoring van het oppervlaktewater op PFOA en GenX.
In 2018 werd duidelijk dat de afvoer van grond met PFOA stagneert. Het college roept namens de 17 gemeenten van Zuid-Holland Zuid het Rijk op om landelijk bodembeleid te maken voor deze stoffen.
Verder berichtte Chemours in september 2018 over een grote investering om de uitstoot van schadelijke stoffen fors te verminderen. Tevens verlaagde de provincie in 2018 de vergunde uitstoot van GenX-stoffen naar het (afval)water. Tot slot komt de European Food Safety Authority in december met een nieuwe en voorlopige waarde voor de inname van PFOA.
We verstrekken heldere informatie over de ontwikkelingen rondom Chemours en DuPont.
Begroting 2018:
We communiceren actief en transparant over de ontwikkelingen en zoeken nadrukkelijk het contact met de wijk. We hebben regelmatig overleg met het bedrijf, spreken aan op de risico's, de maatregelen die genomen worden om deze risico's te beperken en het belang van een snelle en open dialoog met de stad.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het college heeft ook in 2018 bij diverse gelegenheden de problematiek en vervolgstappen besproken met de betrokken overheden en de directies van beide bedrijven. De gemeentelijke website is vernieuwd en verbeterd en blijft in gebruik om alle informatie over dit dossier te delen. Daarnaast zetten we andere gemeentelijke kanalen in, zoals Gemeentenieuws en social media. Op onderwerpen informeren we doelgroepen rechtstreeks. We hebben de raad driemaal met een raadsinformatiebrief de stand van zaken op het dossier gemeld en geregeld tussentijds informatie doorgestuurd naar de leden van de commissie Fysieke Leefomgeving.
We verbeteren het scheiden en aanbieden van huishoudelijk afval.
Begroting 2018:
Samen met HVC werken wij aan het doel om in 2018 te komen tot 60% afvalscheiding ten opzichte van het totaal aan huishoudelijk afval. Hiervoor werken wij aan de maatregelen die zijn opgesteld in het concept Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 is de afvalscheiding gestegen van 49% naar 51% door betere scheiding van grofvuil, meer gescheiden plastic en minder restafval. De inzamelproef met een vrijwillige minicontainer voor plastic bij 'ruim verkavelde laagbouw' is gestart met een deelnamepercentage van 85%. De inzamelproef met een minicontainer voor plastic en restafval via ondergrondse containers bij 'krap verkavelde laagbouw' start begin 2019. Daarnaast lopen de inzamelproeven met nascheiding bij hoogbouw en verbeterde bronscheiding bij hoogbouw door.
Bij de inzamelcontainers worden gedragsprikkels getest, onder meer via betere herkenbaarheid en plaatjes van wat in de containers mag, om te zie hoe afvalscheiding het beste wordt toegepast. Ook is het programma de "afvalvrije school" geïntroduceerd, om kinderen het nut van het afval scheiden in de praktijk bij te brengen. Hiervoor hebben zich vier basisscholen reeds aangemeld.
We verkennen hoe we de groenkwaliteit kunnen verbeteren.
Begroting 2018:
Om de kwaliteit van het 'groen' (gras, bomen en planten) in Dordrecht te verbeteren, stellen wij een programma op voor groenkwaliteit in de stad. Dit plan vindt aansluiting bij relevante projecten en Citydeals waar wij in participeren en bij het provinciaal groenbeleid, onder meer via de Landschapstafels.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Conform het Coalitieakkoord 2018-2022 stellen we een ambitie op voor groen (natuur) en blauw (water), waarvan gezondheid een element is. Het oorspronkelijke tijdspad voor het opstellen van een programma rond groenkwaliteit is hiermee licht verschoven. In 2019 maken we een actuele visiekaart ten aanzien van de groenblauwe structuren, waarbij onder meer de thema's klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en cultuurhistorie aan bod komen.
We borgen de kwaliteit van de leefomgeving.
Begroting 2018:
Om de kwaliteit van de leefomgeving te borgen stellen we jaarlijks een werkprogramma vast voor de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). Hierin is de problematiek rondom Chemours (DuPont) een belangrijk aandachtspunt. De OZHZ voert de afspraken uit het werkprogramma namens ons uit.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De Omgevingsdienst heeft de werkzaamheden uit het jaarprogramma uitgevoerd. In het voorjaar van 2019 stelt zij een jaarverslag op, die separaat aan de gemeenteraad zal worden gestuurd.