Doelstelling 5: Verduurzamen (circulaire) economie.
Inleiding Begroting 2018:
We zetten in op een duurzame (circulaire) economie. Dit biedt nieuwe kansen, zowel voor een fijne en duurzame leefomgeving alsook voor de ontwikkeling van nieuwe werkvormen, banen en opleidingen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We ontwikkelen een visie op een Circulaire Economie.
Begroting 2018:
We ontwikkelen een visie op de toekomst van een Circulaire Economie in Dordrecht. Daarin wordt onder meer onderzocht hoe stadswijken een circulair profiel kunnen krijgen. Voor 2018 werken we aan een concrete uitvoeringsagenda op deze visie. Daarnaast participeren we in de City Deal Circulaire Stad, waarbij we samenwerken met andere partners aan ideeën om een circulaire stad vorm te geven.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De City Deal Circulaire Stad is succesvol afgerond. De resultaten zijn overhandigd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Mevr. Van Veldhoven) en vindbaar via www.circulairestad.nl. Daarnaast hebben we in 2018 een focus aangebracht op de thema's van de Circulaire Economie, te weten:
1. Onze eigen rol als gemeente
2. Gebiedsontwikkeling
3. Economie & werkgelegenheid
In samenhang met het opgaveplan Duurzame Stad wordt in het eerste kwartaal van 2019 de verdere uitwerking gepresenteerd.
We geven een impuls aan de lokale circulaire economie.
Begroting 2018:
We werken aan nieuwe impulsen voor het bedrijvennetwerk MVO Drechtsteden. Door het inzetten van lokale en regionale bedrijven bij projecten met een circulair karakter geven we een impuls aan de lokale circulaire economie en verbinden we partijen om tot duurzame businesscases te komen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In de Bestuursrapportage 2018 is reeds vermeld dat het bedrijvennetwerk MVO Drechtsteden in de huidige vorm niet naar behoren functioneerde, daarom is gekozen om via andere platforms in contact te komen met lokale en regionale marktpartijen. Zo zijn we met Werkgevers Drechtsteden in gesprek over samenwerkingsvormen op het gebied van de energietransitie en circulaire economie. Daarnaast wordt een onderzoek uitgevoerd naar de grondstoffenstromen in Dordrecht, waarmee we inzichten verkrijgen in de mogelijke businesscases van relevante partijen in de stad. Ook is de inzet vanuit de gemeente in Cirkelstad gecontinueerd, waarbij ook andere organisaties (OZHZ, Ingenieursbureau Drechtsteden) zijn aangehaakt in 2018.
We zetten in op de realisatie van een Maakfabriek/Hal.
Begroting 2018:
Aanvullend op de Duurzaamheidsfabriek zetten we in op de ontwikkeling van een Maakfabriek/Hal. Eind 2017 is daarvoor een tijdelijke Maakhal ontworpen waarin prototypes kunnen worden gebouwd voor bedrijven en het onderwijs. In 2018 werken we aan de definitieve invulling en ontwikkeling van de Maakfabriek.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De animo voor de tijdelijke Maakhal bleek zo groot dat we in 2018 een extra hal hebben gebouwd. Inmiddels zijn ook hierin de eerste startups gevestigd. Ondertussen zetten we in op de ontwikkeling van de definitieve Maakfabriek. In gesprek met potentiële gebruikers, de ontwikkelaar en het onderwijs werken we aan de verfijning van het programma. In de eerste helft van 2019 volgen voorstellen voor het definitieve programma en de realisatie.
We verduurzamen ons inkoopbeleid.
Begroting 2018:
In regionaal verband passen we ons inkoopbeleid aan, zodat meer nadruk ligt op duurzaamheid en circulair produceren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 hebben drie inspiratiesessies plaatsgevonden voor medewerkers die betrokken zijn bij inkopen en aanbesteden. Hiermee is het bewustzijn en draagvlak vergroot om tot circulair inkopen te komen. Tevens zijn er zowel lokaal als regionaal succesvolle aanbestedingen geweest waarbij de circulaire economie als ambitie is opgenomen. De aanbesteding van het nieuwe woonblok de Zuiderpoort (Oud-Krispijn) is hier een voorbeeld van.
We versterken en ontwikkelen de Duurzaamheidsfabriek.
Begroting 2018:
De Duurzaamheidsfabriek levert in 2018 een belangrijke bijdrage aan het landelijke programma van Fieldlabs op het gebied van Smart Industry (sociale innovatieagenda) en aan het Europese gefinancierde project TIMA (Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering). Met deze onderzoeken en innovaties wordt een sterke stimulans gegeven aan de samenwerking tussen onderwijs, arbeidsmarkt en bedrijfsleven die in de Duurzaamheidsfabriek samen komen. Voor 2018 heeft dit door de groei als gevolg dat nieuwe vestigingen aan de orde zijn.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het project TIMA is volop in ontwikkeling. Binnen het landelijk programma Smart Industrie is het een voorbeeld van innovatieontwikkeling, gekoppeld aan opleiding en training. Het Fieldlab van de Duurzaamheidsfabriek geldt daarnaast als voorbeeld voor de gewenste skills-ontwikkeling. Samen met bedrijven zijn nieuwe ontwikkelingen gestart rond de Energietransitie (opening Huis van de Energietransitie en Warmtepomp centrum) en digitalisering van productieprocessen.
In 2018 is de Duurzaamheidsfabriek nagenoeg geheel verhuurd geweest. Nieuw gevestigd is de DMTF (Dynamic Marine Test Facility), gekoppeld aan de testfacilteit voor meet- en regeltechniek. Om ruimte te maken zijn twee tijdelijke Maakhallen gerealiseerd, onder andere voor de bouw van prototypes. De tijdelijke hallen lopen vooruit op de in ontwikkeling zijnde Maakfabriek.