Doelstelling 2: Energieneutraal Dordrecht in 2050.
Inleiding Begroting 2018:
We werken samen met bewoners en partners aan een Energieneutraal Dordrecht in 2050. We zetten hiervoor in op een (regionale) energietransitie, met nadruk op het op termijn stoppen van fossiele brandstoffen in de gebouwde omgeving en op een vermindering van de energievraag. Daarnaast richten we ons op een vermeerdering van het aandeel duurzame energie, bijvoorbeeld met zonneparken en windmolens.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We ontwikkelen met onze partners een gezamenlijke energiestrategie.
Begroting 2018:
We zetten in op een (regionale) energietransitie. Samen met onder meer de Drechtstedengemeenten, provincie, waterschappen, netbeheerders en HVC werken we aan een energiestrategie om een energie neutrale regio te worden. De strategie wordt uitgewerkt in de Samenwerkingsagenda Energiestrategie Drechtsteden, waarin we met elkaar de afspraken en acties voor de korte termijn (tot 2023) vastleggen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We hebben de Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal 2050 ondertekend, met
bijna dertig vertegenwoordigers van woningstichtingen, gemeentes, provincie, netbeheer, warmtebedrijf, onderwijs, bedrijfsleven en inwoners. We versterken elkaar bij de uitwerking en aanpak van de energietransitie, zoals het Energieloket, de op te stellen Transitievisie Warmte en communicatie vanuit verschillende stakeholders.
We leggen zonnepark Crayestein aan.
Begroting 2018:
De Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) werkt in opdracht van de gemeente aan de aanleg van een zonnepark van circa elfduizend zonnepanelen, jaarlijks goed voor 2,5 miljoen kilowattuur elektriciteit (vergelijkbaar aan het energieverbruik van 800 woningen).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Nadat de aanbesteding van het zonnepark Crayestein medio 2018 al was afgerond kon nog niet worden overgegaan tot een gunning in verband met funderingsproblematiek. Er is gewerkt aan een oplossing, waardoor eind november 2018 de werkzaamheden voor de aanleg van de zonneweide, met het aanleggen van de noodzakelijke drainage, zijn gestart.
We werken aan de aanleg van een warmtenet.
Begroting 2018:
Samen met HVC, Woonbron en Trivire werken we aan de aanleg van een warmtenet, waarbij we streven naar tenminste 6.300 aangesloten woningen in 2019. Wij zijn verantwoordelijk voor de aansluiting van bestaande en nieuwe gemeentelijke gebouwen, daarnaast informeren/toetsen we ontwikkelaars en bouwers op de aansluitplicht bij alle nieuwbouw in het warmteleveringsgebied.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De ontwikkeling van het warmtenet voor HVC verloopt goed. In 2018 zijn 1.411 woningen/ woonequivalenten (een woonequivalent is 10kWth bij een zakelijke aansluiting) aangesloten. Er zijn nu 5.576 woningen/woningequivalenten aangesloten.
We verduurzamen het gemeentelijk vastgoed.
Begroting 2018:
De Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) plaatst zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Daarnaast voeren we energie-audits uit en werken we aan een plan om gemeentelijk vastgoed stapsgewijs energieneutraal te maken.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 zijn energieaudits uitgevoerd voor negen panden. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van de 2019 de definitieve rapporten worden opgeleverd, waarna verwerking in de meerjarenonderhoudprogamma's van het gemeentelijk vastgoed kan plaatsvinden. Ook voor de andere panden wordt vervolgens een planning gemaakt. Het ECD heeft daarnaast op een 15-tal gemeentelijke gebouwen zonnepanelen geplaatst De jaarlijkse opbrengst hiervan bedraagt circa 90.000 kWh. Daarnaast is de parkeergarage Stadswerven voorzien van een PV-installatie (installatie die zonne-energie omzet in elektriciteit), goed voor een jaarlijkse opbrengst van 23.000 kWh.
We stimuleren en initiëren energiebesparende maatregelen.
Begroting 2018:
Via het Regionaal Energieloket geven we advies over energiebesparende maatregelen en stimuleren we woningeigenaren gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen voor verduurzaming en energiebesparing. Daarnaast zijn we in gesprek met de netbeheerder over kansen voor Smart Grids (intelligente energienetten, waaraan een meet- en regelsysteem is gevoegd) in Dordrecht, zoals bij Dordtse Kil IV en de Spuiboulevard.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het Regionaal Energieloket is operationeel. Voor 2019 wordt het loket verder onder de aandacht gebracht van particuliere woningeigenaren door middel van gerichte communicatie. Daarnaast wordt een wijkaanpak voorbereid en stellen we in overleg met partners een plan van aanpak (actiegericht) op voor energiebesparing in de gebouwde omgeving.