Doelstelling 3: Klimaatbestendig en waterrobuust inrichten is uiterlijk 2020 integraal onderdeel van beleid en handelen.
Inleiding Begroting 2018:
Wij hebben onze handtekening gezet onder de landelijke Algemene Intentieverklaring ruimtelijke adaptatie. Hiermee onderschrijven we het doel om in 2020 klimaatadaptatie integraal onderdeel te laten zijn van ons beleid en handelen. Daarnaast onderschrijven we het doel van deze verklaring om in 2050 bestendig te zijn tegen optredende klimaatveranderingen, waarbij we zelf de ambitie hebben dit al in 2030 te zijn. Om deze doelen te bereiken zetten we in op innovatieve samenwerkingsvormen (onder andere via City Deals als Klimaatadaptatie en Waarden van Groen en Blauw in de Stad) om het ecosysteem en de zelfredzaamheid van de stad te versterken.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We geven uitvoering aan de opgave Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie.
Begroting 2018:
Onze inspanningen voor de landelijk gestelde opgave Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie (Nederland in 2050 klimaatbestendig), hebben geleid tot klimaatstresstesten die een overzicht geven van klimaateffecten op de stad. Deze kennis voegen we toe aan de omgevingstool, zodat voor komende jaren een duidelijk overzicht ontstaat waar kansen liggen voor klimaatadaptatie.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In het kader van de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie is de klimaatstresstest uitgevoerd binnen Dordrecht. Hiervoor zijn landelijke en lokale informatiebronnen en ervaringen gebruikt. De resultaten zijn verder gebruikt om een prioriteringskaart van Dordrecht te maken. Deze kaart is in de omgevingstool gevoegd, die als basis dient voor het meerjarig investering plan. Door een duidelijk overzicht te hebben van de verschillende knelpunten kunnen lopende projecten en nieuwe ontwikkelingen worden gebruikt om klimaatproblematiek in Dordrecht aan te pakken indien dit nodig is.
We geven klimaatadaptatie een impuls met het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie.
Begroting 2018:
Vanuit het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Dordrecht werken we met partners aan een integrale aanpak van 'groenblauwe' maatregelen (bijvoorbeeld groene daken), die een positief effect hebben op onder meer droogte en wateroverlast.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie is inmiddels een jaar van start en loopt ook in 2019 door. Samen met het Waterschap Hollandse Delta, de Provincie Zuid-Holland en andere partijen, is er gewerkt aan het integreren van klimaatadapttieve maatregelen binnen de reguliere werkvormen. Zo is in Dordrecht een start gemaakt met het Waterkraanproject, waarin adaptief de waterkwaliteit van Dordrecht wordt verbeterd samen met het waterschap en wordt er samen met de provincie gewerkt aan een gebiedsvisie voor het Wantij-Staart gebied. Daarnaast werken we samen met lokale partijen in de vogelbuurt aan het klimaatadaptief uitvoeren van de verschillende onderhouds- en ontwikkelprogramma's.
We werken samen met (inter)nationale partners om waterkennis te vergroten.
Begroting 2018:
Als trekker van het Europese subsidieproject BEGIN (Blue Green Infrastructures through Social Innovation) werken wij samen met internationale steden en kennisinstellingen om kennis over klimaatadaptatie te vergroten. Dit project richt zich op het overwinnen van barrières die meerdere steden ondervinden in klimaat adaptief werken. Daarnaast werken we als partner in het Europese project SCORE (Smart Cities and Open data REuse), waarbij open data wordt ingezet voor onder meer waterveiligheid. Ten derde werken we als partner in Co-Cli-Serv (Co-development of place-based climate services for action), waarbij wordt onderzocht hoe klimaatwetenschap beter kan voorzien in de zorgen en behoeften van inwoners.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het BEGIN project ondersteund de activiteiten die we ondernemen om van klimaatadaptatie steeds meer regulier werk te maken. Daarnaast biedt de City Deals Klimaat adaptatie en Waarde van Groen en Blauw de kans om ervaringen en kennis uit te wisselen met andere steden over zowel groene en blauwe maatregelen. Door deze samenwerkingsverbanden kan Dordrecht ook andere kansen benutten voor verdere subsidieprojecten en regelingen. Wij blijven hierdoor koploper op het gebied van waterveiligheid en ambitietrekker voor klimaatadaptatie.
We ontwerpen een eerste 'smart shelter' (opvanglocatie bij evacuatie).
Begroting 2018:
Na uitwerking van de strategie Zelfredzaam Eiland van Dordrecht, werken we komende tijd aan concrete projecten. Het nieuwe Stadskantoor dient daarbij als pilot, waarbij we het gebouw willen ontwerpen als een 'smart shelter' (opvanglocatie bij evacuatie) door vroeg in het proces betrokken te zijn.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Dordrecht heeft samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de provincie en de gemeente Rotterdam een subsidie toegekend gekregen om een programma van eisen op te stellen voor hoogwater schuillocaties (smart shelters). Dit programma van eisen zal nationaal gebruikt worden. Het nieuwe Huis van de Stad en Regio (met een schuillocatiefunctie) wordt daarbij als één van de locaties in de studie uitgewerkt. Het onderzoek resulteert in een concreet uitgewerkt plan voor het Huis van de Stad en Regio, wat laat zien wat nodig is om dit als het eerste hoogwater schuillocatie van Nederland te kunnen ontwikkelen.
We vergroten de zelfredzaamheid van de gemeenschap.
Begroting 2018:
De activiteiten van het programma water zijn gekoppeld aan hetvergroten van de zelfredzaamheid van de Dordtenaren met betrekking tot de klimaatproblematiek. Voor een effectieve samenwerking met de gemeenschap richten we in 2018 een fysieke locatie in voor een Wateractiviteiten Centrum. Op deze locatie wordt gewerkt aan het klimaatbewustzijn van de Dordtse inwoners.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Naast concrete maatregelen om de zelfredzaamheid te verhogen in Dordrecht, ligt de grootste uitdaging bij het vergroten van de zelfredzaamheid van de Dordtenaren zelf. Hiervoor is het Spuilab210 (wateractiviteiten centrum) opgericht, waarin de gemeente samen met externe partijen werkt aan een groenblauwe stad. Daarnaast wordt het Spuilab210 gebruikt voor verschillende activiteiten georganiseerd voor bewoners, deze activiteiten moeten in 2019 verder vorm krijgen.