Doelstelling 6: Stimuleren duurzaam denken en handelen.
Inleiding Begroting 2018:
We stimuleren duurzaam denken en handelen van inwoners en het bedrijfsleven door middel van educatie, recreatie en participatie. Het Duurzaamheidscentrum Weizigt vervult hierin een belangrijke rol als aanjager en bezoekerscentrum voor educatieve en informatieve activiteiten.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We vergroten het waterbewustzijn van scholieren en inwoners.
Begroting 2018:
Met het programma Watereducatie Drechtsteden, waarin we met waterbedrijf Evides, Waterschappen en Drechtstedengemeenten samenwerken, zetten we in op het waterbewustzijn van scholieren en inwoners. Dit doen we onder meer door het organiseren van De Week van ons Water. In 2018 willen we ons hierbij meer richten op het voortgezet onderwijs.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het programma is conform het werkplan 2018 uitgevoerd. In de maand mei zijn vorige jaar tal van activiteiten in de Week van ons Water georganiseerd samen met de waterpartners. Tevens is met een school uit het voortgezet onderwijs afspraken gemaakt voor een project rond de Vogelbuurt waarin ook klimaat adaptieve maatregelen een rol zullen spelen. Voor de primair onderwijs scholen is er een aanbod gedaan rond het thema water zoals een bezoek aan het Aquarama bij Duurzaamheidscentrum Weizigt.
We brengen stadskinderen in aanraking met de natuur.
Begroting 2018:
Met het programma Groen doet goed stimuleren we stadskinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar om het groen in de stad en het buitengebied te ervaren. In 2018 zullen in dit kader wederom activiteitendagen georganiseerd worden in de stadsparken en in Nationaal Park de Biesbosch. Bij de promotie hiervan zal extra worden ingezet op kinderen die wonen in 'aandachtswijken'.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2018 hebben zes activiteitendagen plaatsgevonden waarvan vijf in verschillende stadsparken en één in Nationaal Park de Biesbosch. 555 kinderen hebben daarbij meegedaan aan activiteiten rond eten, bewegen en beleven. Ook wordt steeds intensiever samengewerkt met Toppie Dordrecht en is op twee pilotscholen (De Regenboog op de Staart en Het Kristal in Sterrenburg) gestart met een adviestraject over het vergroenen van hun schoolplein en het structureel maken van groeneducatie.
We ontwikkelen een themakantoor voor duurzaamheidsdenkers en doeners.
Begroting 2018:
Het Koetshuis van Duurzaamheidscentrum Weizigt leent zich goed als plek om partijen uit de stad, die zich bezig houden met het stimuleren van duurzaam gedrag, te ontmoeten en om samen te werken. Deze ruimte richten we daarom in als een uitnodigend themakantoor.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Een ruimte in het Koetshuis van Duurzaamheidscentrum Weizigt is ingericht als samenwerkplek en is opengesteld voor collega's, partners en bewoners die samen willen werken aan duurzame vraagstukken vanuit en in de stad. Er wordt inmiddels samengewerkt in deze groene Hub vanuit onder meer Platform Duurzaam Dordt, Drechtse Stromen, Triviere, Woonbron, HVC, ECD, Stedin en de provincie. Nadat ervaring is opgedaan met het gebruik van de ruimte in deze vorm, volgt later een 'opening', waarbij de Hub ook prominenter kan worden ingezet bij toekomstige projecten.